Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Friday, July 24, 2009

Prasekolah

Assalamualaikum. Entri terbaru lagi. Dari utusan online untuk entri Prasekolah : Pastikan guru, prasarana cukup.

KUALA LUMPUR 22 Julai - Prasarana yang mencukupi serta penyediaan guru terlatih perlu sekiranya mahu menjadikan pendidikan prasekolah sebagai dasar pendidikan negara.

Pensyarah Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof. Madya Datuk Dr. Abdul Rahman Daud berkata, cadangan itu merupakan satu langkah yang bijak, bagaimanapun ia perlu disokong oleh kedua-dua perkara tersebut.

"Kerajaan perlu memastikan kelas prasekolah dilengkapi dengan pelbagai alat bantuan mengajar.

''Jika sekadar papan hitam serta cara mengajar bercakap biasa sahaja tidak memadai. Perlu ada alat pembelajaran yang ke hadapan seperti yang kita lihat di luar negara,'' katanya.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, mengenai cadangan pihak kerajaan menjadikan pendidikan prasekolah sebagai sebahagian daripada dasar pendidikan negara.

Langkah berkenaan bagi memastikan proses pemantapan bahasa Inggeris dapat dimulakan di peringkat awal.

Dalam pada itu, kata Abdul Rahman, langkah menjadikan prasekolah sebagai dasar pendidikan negara juga mampu mengatasi isu kemunduran pelajar.

"Sebelum ini memang tiada satu sistem untuk prasekolah sedangkan ada bermacam-macam prasekolah yang disediakan oleh pihak swasta serta Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas). Bagaimanapun, ada kanak-kanak yang mahu pergi dan ada yang tidak.

"Apabila wujud sistem yang seragam ini pastinya tidak boleh dielak oleh semua kanak-kanak,'' katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof. Madya Datuk Mohd. Ali Hasan berkata, pelaksanaan sistem prasekolah tersebut perlu menitikberatkan kanak-kanak di kawasan luar bandar.

"Jika sistem prasekolah ini dilakukan, perhatian yang lebih mesti diberikan terhadap kanak-kanak di pedalaman. Kalau mahu memastikan semua pelajar di usia muda cemerlang jangan abaikan mereka.

"Melihatkan situasi sekarang pun, pelajar di luar bandar masih lagi ketinggalan. Jadi pastikan dalam pelaksanaan prasekolah ini mereka tidak ketinggalan, jika tidak sia-sia sahaja apa yang ingin dicapai," katanya.

Selain itu, katanya, sekiranya sistem prasekolah dapat diselaraskan antara sekolah kerajaan dan swasta, ia mampu mengurangkan jurang pendidikan.

"Kalau boleh selaraskan tadika swasta dan kerajaan.

''Itu lebih baik kerana selalunya apa yang kita boleh lihat sekolah swasta ini menyediakan prasarana yang lebih baik,'' jelasnya.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ya..betul tu..dalam kelas perlu ada fun..ketika kanak-kanak lagi..segalanya perlu bermula pendidikan dari awal..Alat bantuan mengajar simple pun tidak mengapa, asalkan guru itu dapat menjadikan perkara yang simple agar lebih bermakna, namun, kecanggihan dan kelengkapan prasarana amat penting juga selaras menjadikan pendidikan lebih bermakna dalam membantu pelajar. Sapa tak kenal gelaran dr ARD (Prof.Datuk Dr.Abd.Rahman Daud..pensyarah yang mengajar kelas aku untuk subjek Rekabentuk itu)..lecturer ni, kalau jumpa dekat fakulti dia akan ajak bersembang dan mulalah, dia cakap dia mengajar aku...aku selalu jawab..sem lepas lah Dr...sem lima dulu lah dr...mungkin dia ingat kot aku duduk di depan, masa kelas dia aku selalu buat jahat...datang kelas lambat dan selamba badak masuk dalam kelas tanpa segan silu sambil senyum maintain dengan kawan aku...bila dia tanya,..aku mula lah itu dan ini..hahahahaha...tapi dia best!

Ayat dia dalam kelas yang jadi trademark kami...selepas dia mensound budak kelas aku.."Hang duk berlagak pasai paaa...hahahaha" itu yang mempopularkan lecturer dr ARD ni..hahaha...sebut nama dia pun buat aku nak gelak..sebab dia lawak...hahahahahahahha...vote for dr.ARD...

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42