Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Monday, April 27, 2009

Menyelami Minda Muda

Saifuddin dengar idea bakal pendidik

26 April 2009, Tanjung Malim - Saifuddin Abdullah telah mengadakan lawatan mengejut ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini pada tengah hari. Beliau kemudiannya mengadakan dialog dengan para pemimpin mahasiswa UPSI selama lebih sejam tanpa kehadiran mana-mana pegawai atasan universiti. Saifuddin telah memberi ruang kepada pemimpin mahasiswa menyatakan segala pandangan dan masalah mereka terus kepada beliau. Antara isu-isu yang dibangkitkan oleh mahasiswa ialah seperti isu bayaran PTPTN, kad khas pelajar dan usaha-usaha memantapkan kursus-kursus kepada bakal pendidik.

Saifuddin berkata bakal-bakal pendidik di UPSI membuktikan bahawa mereka memang prihatin dan mempunyai idea bernas untuk masa depan negara terutamanya tentang bidang pendidikan. Saya amat gembira dengan pertemuan ini dan saya lihat mereka tidak segan silu menyampaikan rasa hati mereka. Sementera itu, saudara Arif bin Mohamad, exco Akademik dan Kerjaya berpendapat bahawa ini adalah pemurniaan kepada gerakan mahasiswa di negara. Saifuddin pernah berada dalam gerakan mahasiswa dan beliau faham apa yang diperjuangkan. Warga mahasiswa mengalu-alukan pendekatan baru dan tidak formal seperti ini.

Pertemuan sebegini adalah sebahagian daripada program khas beliau sebagai Timbalan Menteri Pengajian Tinggi iaitu 3M (MENYELAMI MINDA MUDA). Sebelum UPSI, Saifuddin telah bertemu mahasiswa UPM, UKM, UTM dan UM dalam tempoh 14 hari pertama di KPT. Beliau meletakkan sasaran bertemu dengan mahasiswa setiap hari dalam 30 hari pertama di KPT. Beliau menambah, selepas 30 hari, saya akan menyusun pendekatan-pendekatan seterusnya bersama mahasiswa. Sekarang adalah masa bertemu dan mengenali kehidupan kampus mereka.

Beliau telah melawat Bitara Siswa di UPSI diringi oleh mahasiswa di sini selepas merasmikan Majlis Konvokensyen Politeknik Sultan Azlan Shah di Behrang, Perak.

http://www.saifuddinabdullah.com.my/new_news_program_3m_bukti_pemurnian_gerakan_mahasiswa.htm

4 comments:

su said...

bagus usaha murni beliau...

D'Rimba said...

Dengar-dengarla juga PPSMI pun masih tidak selesai, bahasa pengantar universitipun masih tidak ditukar kepada bahasa Melayu apatah lagi mahu diseimbangkan antara teori dan praktikal dalam sistem pendidikan juga perlu bekalkan segala ilmu termasuk pendidikan agama tinggi untuk bakal guru bagi mendidik anank bangsa......

AFITI said...

teacher su..PEMIMPIN yang bersama rakyat itulah yang dikagumi..dan suara rakyat perlu didengari,..agar rkyat trasa ada pmimpin y bersama mereka..nk buat dasar..nak buat undang2..nk buat apa2..perlu juga demokrasi mndgr suara rakyat..khasnya..kami sbg mhssiwa..alhamdulillah...dato'saifuddin abdullah..bersama mahasiswa..krn mungkin beliau faham kerana beliau juga gerakan mahasiswa suatu ketika dhulu..timer kasih tggalkan msej kt entri ni yer..

d'rimba..thnks for comment...PPSMI masih tidak selesai sbb itu penyelesaian perlu dibuat..alhmdulillah bhs pgntar universiti kami UPSI msih dlm bM..insyaallah..doakan kami bakal pendidik berjaya..bukan shj ssran bkl penddik..malah semua pihak..sbb tgjwb pndidikan dan kerjasama ialah secara holistik..

HaImi SuHAiMI said...

salam..ukwah.

inilah cara seorang pemimimpin prihatin dan ambil tahu tentang permasalahan yang dihadi pelajar di sini.

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42