Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Tuesday, March 1, 2011

Kecuaian

Assalamualaikum.

Sudah lama beta tidak berblogging. Berfacebook pun curi-curi masa. Hari ni cukup tenang.Buku rekod pun dah siap tulis semua yang hari ni. Biasanya tidak sempat. Hari ni, ke Alor Star. Sebagai guru bimbingan dan kaunseling sudah menjadi tanggungjawab hakiki untuk memberi pendedahan kepada pelajar dari segi akademik. Maka, jemputan dari pihak MARA, aku dan beberapa kaunselor lain mengiringi pelajar. Seramai 84 pelajar dan 3 orang guru kaunseling, seorang guru Bahasa Melayu. Balik pun sudah pukul 3.30 pm. Namun, seperti biasalah, aku kalau tak pukul 6.00 petang, aku takkan balik. Guru kaunseling petang yang ikuti ke Alor Star itu pun sudah berangkat pulang. Pada hari ini juga, guru kaunseling seorang lagi bercuti kerana melahirkan anak. Nampak gayanya dapat anak sedaralah. Tahniah, Kak Syidah (sama-sama baru posting, dia posting bulan 9).

Aku nak kongsikan sedikit dalam kesempatan ini kisah agak lucu dan memalukan diri aku. Mungkin jadi pengajaran buat orang lain juga. Aku kan, dah lama tak guna internet kat rumah. Masa program pendidikan MARA, ada booth celcom. Aku pun pergi lah daftar balik. Tahun lepas aku dah terminated broadband. Kebetulan ada promosi, dan aku pun perlu surf internet juga (cari maklumat, tambah-tambah tengah belajar sekarang perlu guna), hanya RM 38 daftar sekali dengan modem. Tapi, nak dijadikan cerita, aku dah bagitahu wakil celcom tu bahawa aku sudah ada modem. So, dia cakap tak payah bayar pun. Balik, tak dapat on pun, still tulis terminated. Contact celcom centre kata dah on, wakil jualan tu pun cakap dah on lepas maghrib tadi. Kenapa still tak boleh contact?AKu hubungi wakil jualan tu cakap mungkin modem aku yang dulu tu rosak. Jadi, aku kena beli lain modem..harga RM 160...Mak aiii...aku cakap, tak boleh ker saya ambil modem bayar RM 38, kan tadi tak bayar free of charge jer..Wakil jualan cakap, tak boleh sebabnya dah didaftarkan aku hanya simcard/data sahaja. Macam-macam cara dah aku buat, takut salah install ke sbb still tak dapat connect...dekat dua jam juga aku berusaha...contact untuk dapatkan modem tu dengan harga promosi seperti tadi RM 38...namun, still tak dapat...diorang pun tak tahu penyelesiannnya macam mana. Aku dah panas telinga ni. Huahaha...Last sekali aku contact celcom directory lagi...punyalah lama untuk disambungkan...3,4 kali juga hubungi...last-last letak telefon. Line busy. Last sekali aku tawakkal jer...bagitahu apa masalah yang berlaku, then, aku cakap aku fikir modem yang rosak...jadi, operator sambungkan aku pada bahagian teknikal celcom...check punya check...heheheheeeee....aku salah pasang simcard...aku pasang simcard terbalik...huahuahua...aku cakap..YA ALLAH, SAYA PASANG TERBALIK...KESIANNYA KAT WAKIL JUALAN TU, SAYA DAH MARAH-MARAH DIA...SAYA NAK CONTACT DIA BALIK NANTI...Orang yang sedang bercakap dengan aku (bahagian teknikal celcom) gelak sama-sama....aku bunyi orang belakang dia pun gelak...suara lelaki...rupanya suara aku dirakam dan didengari oleh unit celcom....hukhuk..malu betoiiiihhh...Terima kasihlah cik...dah 2 jam saya install, remove dan install balik apa sebab tak dapat connect...rupanya pasang simcard celcom terbalik.....

Kesimpulannya, jangan cuai Afiti...Perangai loklaq tu tak habis-habis...nak cepat jer...adusshhh!Dushhh!Tak pasal-pasal orang lain yang kena marah...aku pun mulalah mesej pada wakil jualan tu....dua orang wakil..lelaki dan wanita..yang lelaki tu siap aku suruh dia hantar modem kepada wakil di Sungai Petani...katanya nanti dia ke Pulau Pinang, dia lalu nanti dia singgah bagi....pung pang..pung pang...rupanya aku yang salah...aku dah tegas dengan diorang...dan...aku mintak maaf..sebab aku salah pasang simcard...hanya mereka balas mesej...tidak apa...dan hanya tenang sahaja...yang lelaki ni rileks itu yang buat aku hangin lagi tadi tu...cakap lembut sangat...layan customer...yang perempuan pulak, cepat bertindak, usaha juga bantu aku nak suh dapat connect...

p/s: jangan cuai. dah la cuai, marah-marah orang. First time in my life..hukhuk...baru tadi jer sebelum bertolak ke Alor Star bincang pasal kecuaian atas bus...balik-balik...aku pun cuai...hahaa...tadi kaunselor lain kena...kali ni...aku pulak kena...hukhuk...

2 comments:

zmah said...

Tak mengapa sekurang-kurangnya di masa akan datang kita akan lebih berhati-hati lain.

zmah said...

Tak mengapa sekurang-kurangnya di masa akan datang kita akan lebih berhati-hati lain.

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42