Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Wednesday, November 19, 2008

Kemiskinan

Assalamualaikum. Sekadar perkngsian dan renungan. “Apa itu miskin, bu? Budak-budak lain di taman kata kita miskin. Benarkah itu, bu?” tanya si anak.

“Tidak, kita tidak miskin, Aiko,” jawab ibunya.

“Apakah kemiskinan itu?” Aiko, si anak, bertanya lagi.

“Miskin berarti tidak mempunyai se suatu apapun untuk diberikan kepada orang lain.”

Aiko agak terkejut. Oh! Tapi kita memerlukan semua barang yang kita punya, apakah yang dapat kita berikan” katanya menyelidik.

“Kau ingat makcik penjual kuih yang menjaja keliling kampung ke sini minggu lepas? Kita memberinya sebahagian dari makanan kita kepadanya. Kemudian dia datang semula ke sini. Kita berikan dia tempat tidur, kerana dia tidak ada tempat untuk menginap malam itu?

“Rumah kita pun jadi sempitkan?” jawab Aiko. Tapi si ibu tidak mengaku kalah “Kan kita selalu memberikan sebahagian dari sayuran kita kepada keluarga Watari, bukan?” katanya.

“Ibulah yang memberinya. Hanya saya seorang yang miskin. Saya tidak punya apa-apa untuk diberikan kepada orang lain.”

Si ibu tersenyum dan memberikan pandangan pada anaknya. “Oh! engkau pun ada sesuatu. Setiap orang mempunyai sesuatu untuk diberikan kepada orang lain. Fikirkanlah hal itu dan kau akan menemukan sesuatu.”

Tidak lama kemudian, si anak mendapatkan jawapannya. “Bu! Saya mempunyai sesuatu untuk saya berikan. Saya dapat memberikan cerita-cerita saya kepada teman saya. Saya dapat memberikan kepada mereka cerita-cerita dongeng yang saya dengar dan baca di sekolah.”

“Sudah semestinya! Kerana kau pandai bercerita, seperti bapamu juga. Setiap orang senang mendengar cerita.”

“Saya akan memberikan cerita kepada mereka, sekarang ini juga!” kata Aiko.

Dialog itu terdapat dalam buku kumpulan kisah-kisah inspirasi Aiko and Her Cousin Kenichi. Dialog antara ibu dan anak itu, meneguhkan sebuah kesedaran besar, bahawa setiap kita boleh memberi. Ini lebih dari sekadar sebuah kesedaran sosial. Tapi kesedaran untuk menjadikan hidup ini lebih bererti kerana dapat membahagiakan orang orang lain. Itulah dinamakan kekayaan. Semoha perkongsian saya ini menandakan saya bukan miskin walaupun tidak dapat memberikan apa-apa keperluan yang boleh digunakan oleh kalian.Kerana tidak mahu menjadi papa, maka gunalah apa bentuk untuk dikongsi agar tidak menjadi papa kerana kemiskinan diri.

2 comments:

Papa-Itam said...

salam ..ini umi wife papa
terharu..sebenarnya apa yang kita ada pada hari ini bukanlah hak milik mutlak kita ..tapi ada orang yang lebih berhak keatasnya...kita hanyalah pemegang amanah itu...tahniah !!!

AFITI said...

wsalam...trma kasih umie..sudi ke blog sy..betul apa y umi kongsikan..apa yang dimliki bukan hak milik kita..ini hanyalah pinjaman sementara sahaja untuk kita...Tuhan ingin melihat adakah pinjaman yang sedkit diberikan itu adakah kita dapat kembangkan untuk orang lain juga...walaupun ianya sedikit..itulah ujianNya..terima kasih ke blog sy..

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42