Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Sunday, December 28, 2008

FUN


Bismillahirrahmanirrahim

Kadang-kadang hidup ini memerlukan FUN. FUN yang dimaksudkan bukanlah kegembiraan yang melampau tetapi FUN yang masih ada batasan. FUN yang saya ingin coretkan pada entri pada kali ini berkait FUN dalam menikmati kehidupan seharian. Kadang-kadang kita lihat ada individu yang tertekan dengan hidup seolah-olah tiada FUN lagi dalam kehidupannya. Disogok pula dengan kerja yang bertimbun-timbun, persekitaran pula amat mendesak diri sehingga mencuri FUN yang membuatkan seseorang itu gembira dan menikmati hari-hari yang dilalui. Sebenarnya itu pilihan dan kehendak diri. Saya juga tidak terkecuali melaluinya. Namun, apabila keadaan sedemikian, saya seolah-olah mahu berehat seketika dan pergi berseronok dan melakukan sesuatu yang menghilangkan tertekan. Contohnya, jika tertekan, saya akan memasak dan of course lah dapat membesarkan badan. Hehe. Seterusnya, membasuh baju. Kasihan baju kena sental dengan berus. Kadang-kadang tingkahlaku sedemikian seolah-olah saya membayangkan saya sedang membersihkan minda saya apabila saya membersihkan pakaian saya. Pada suatu ketika juga saya akan mengajak rakan-rakan untuk berpicnik dan pergi ke suatu tempat, lebih-lebih lagi ke suatu tempat yang menenangkan seperti ke hutan dan bersiar-siar. Kadangkala juga saya akan ke pasar melihat ikan-ikan segar dan sambil itu of course lah segar rasanya seolah-olah memberikan kepuasan apabila tengok lauk pauk dan sayur-sayur yang menghijau serta menulis dan juga membaca.
Dalam meniti kehidupan sebagai mahasiswa pula, jika tertekan, saya akan menyertai aktiviti-aktiviti untuk meredakan tekanan. Namun, kadangkala bila tiada tekanan iaitu tiada kerja yang akan dilakukan diri ini akan menjadi teramat tertekan lagi. Jadi, itu memerlukan kreativiti untuk melakukan sesuatu. Bermakna homeostasis dalam diri kita ialah perlu bijak untuk mencari FUN. Namun, saya merasakan lega kerana melalui kehidupan ini saya telah merasai FUN dan juga bagaimana ingin melalui hidup ini dengan FUN yang masih pada landasan. Namun, FUN dalam kontek agama juga ada iaitu mengigatiNya membuatkan hati menjadi tenang dan perkara itu sudah menjadi kewajipan untuk setiap hati dan diri mendapatkan ketenangan.Banyak perkara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan FUN dengan mengigatiNya. Rasanya anda juga mengetahuinya. Sekian.

p/s--perkara yang membuatkan ketidakpuasan hati ini meletus ialah ikan bilis yang aku beli satu kilogram kena makan kucing. Ingat buleh 1 bulan simpan untuk guna letak dalam sayur. Tapi, ...Arghhhhhhh..macam nak bedal jer kucing ni. Bedal kesian pulak. Pastu semut pulak masuk dalam udang baring yang aku beli semalam. Geram betol. Arghhhhhhh.....Mungkin kucing itu lebih memerlukan makanan itu daripada aku kerana 1 bulan tiada penghuni di kolej untuk memberinya makan dan mungkin juga ada rezeki lain untuk aku. Usahlah aku geram pada hal itu yang membuatkan kucing itu masih hidup. Rezeki aku kali ini disedekah pada haiwan dan binatang di sebalik FUN yang aku lalui seharian.

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42