Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Sunday, December 12, 2010

Sakit Hati Tapi, Maafkanlah...

Program Bedah Buku: Novel Salehuddin Al-Ayubi yang aku dan kawan-kawan kendalikan.


Dibeli dan masih terjaga dari dulu
Bersama Meen Zulaikha dan Anis Ayuni. Kedua-dua penulis novel





Ayat sindiran yang aku terima.

"Banyak sangat masa awak sampai awak boleh menulis...bla...blaa..."

Jawapan aku : Tak perlu nak cakap kita ni sibuk, makin org cakap kita sibuk makin stress, kerja kita hanya kita jer yang tahu. So, buat-buat enjoy, happy...tak perlu utk aku jawab aktif sangat ke tidak aku ni....kerja kat sekolah sepanjang cuti dah beberapa kali mesyuarat, ke PPD KPM turun meeting tergempar, hari-hari di sekolah lapor diri, key in dan siapkan tugasan yang JPN suruh bulan 3 nanti nak...28hb ni mesyuarat lagi...jaga budak exam sepanjang kerja....pengurusan di sekolah...semua kerja ni masa sebelum bukak sekolah nanti...perlukah aku canangkan pada semua bahawa aku ini orang yang sibuk...dan perlukah aku berbangga diri kerana kesibukan-kesibukan?Kalau aku cakap semua tu, apa kau boleh buat???Aku tak perlukan orang seperti engkau untuk menghalang minat aku....walau sesibuk mana pun, aku ada masa untuk diri aku sendiri....itu sahaja cara aku untuk mengurangkan stress...melalui berkarya...orang seperti kamu inilah yang biasanya jadi penghalang tetapi sebenarnya memberi semangat pada aku untuk terus berkarya dan kehadapan. Bermula daftar untuk pengajian peringkat master aku tahu, bukan senang untuk lalui kerja sambil belajar...Engkau berani buktikan data-data kes makan rasuah la apa laaa...memang betul...tapi kau harus sedar profesion ko tu lagi tinggi untuk makan rasuah. Jangan hina kerjaya-kerjaya lain. Sebab itu aku cakap, apa-apa perkara pokok pangkal KEIKHLASAN, bodoh!Eiii..geram sungguh!Aku tak pandai marah orang direct, aku telan, blog tempat aku luah...Bagilah data macam mana pun, yang penting hidup kita ni nak mati. Kerja tu ibadah. Semua pergerakan ibadah. Mudah sangat nak blame orang. Sikap menghukum memang tak boleh diubah.Kalau macam ni, cukuplah aku mengenali orang seperti Engkau. Engkau kena ingat, kerjaya Engkau sekarang boleh hilang pada bila-bila masa jika Allah nak ambil...jadi bersyukurlah...jangan nak menghina kerjaya orang lain. Setiap pekerjaan adalah mulia selagi tak salah di sisi agama. HIDUP UNTUK MATI.JANGAN BERLAGAK. ORANG MACAM ENGKAU NI, ALLAH TAKKAN BAGI LEBIH, SEBAB TU DUK TAHAP TU JER...BANGGA DIRI DAN MERENDAHKAN ORANG, HEBAT LA NAIK TERJUN LANGIT PUN, KITA MANUSIA AKAN MATI!PAHAM TAK BODOH?EEEEIIIIIIIIII!!!!Takperlu untuk kau perlekehkan ke kau nak aku hantar RESUME?Aku rasa tak perlu sebab semua tu boleh bangga kan diri.Aku nak mati, hidup aku untuk mati jer dan tawakkal to Allallah...

(Dalam hati ini : Idola aku adalah penulis novel Anis Ayuni, seorang guru....dalam masa yang sama dia juga penulis novel terkenal dan soalan sebegini pasti dia sudah lali). Bak kata buku Donald Trump: Kita buat apa yang kita minat pasti beroleh hasil.

Mood: Meluah dalam keadaan sangat marah sambil menangis

5 comments:

Awangku Johan said...

Salam.. eeiii..
sapa yg buat ko meroyan ni afiti.. sungguh jahat orang itu..
Dia nk kritik keje kita sbagai guru..
biar sesibuk mana pun kita kerja semua itu adalah ibadah.. dan semua itu adalah rezki halal, setiap yg kita jalankan adalah phala buat kita.. biar cbuk mana pun, thp dewa ke thp gaban ke kalau dah minat apa leh buat.. So, dia siapa nk mghukum orang, nk mgkritik orang.. kena cerminkan dirinya dahulu jgn nk menuding tak tentu pasal... dia menuding kita tp 4 yg menuding dia blk..

bg aku afiti slagi orang tu tak puas.. dia snggup akan melakukannya apa sahaja... Kita semua akan mati..

Apa2pun Afiti kuatkan semangatmu.. jangan ko biarkan sora2 sumbang tu membantutkan minat, kerja dan kesibukan kau.. dosa dan pahala serta kubur masing2 punya bukannya share pun.. hehe..
So, u can do it.. teruskan perjuangan.. Insyaallah, skrg ni pun AK sdg mncari tajuk master AK. duk pulun pikiar ni.. stakat ni dah dpt 1 tajuk.. so kena lonely cari data dlu.. pastu baru wat proposal persendirian.. hehehe..
SO, teruskan perjuangan dan minatmu ke arah itu.. Aku sntiasa support ko dr blkg afiti..

P/s: aku kesian dgn habibah.. huhu.. nmpaknya dia kena bermula dari bawah lg.. aku kena bantu dia huhuhu

AFITI said...

Aku xkenal dia sgt...dia main tuduh aku cmtu jer...mcm ko ngn aku dah sama2 kenal...aku geram sngt..bangga diri kjer dia lg bgus..kita ni apalah sgt cikgu!dia xsedar dia tu asal nk smpai skg krn cikgu!Aku harap dia dapat hidayah sedar.terima kasih AK...aku perlukan sahabat macam ko ni...pttnya dia tua dr aku..dia phm la...terima kasih...AK

Ak...bieb cmner...uni support xdia utk stdi..arap ada la rezeki dia..pljar anugerah diraja tu..bangga aku ngn dia...

Awangku Johan said...

Hurrmm tu la namanya pabila orang hanya tgok dari luaran jak.. mcm buah kita tak tau sama ada d dlm tu busuk atau tidak.. ni men rejam jer kata org itu ini.. huhu.. It's ok afiti.. Ko teruskan apa yg ko wat.. pekak kan la telinga ko klu dia tuduh ko mcm2..

Yup betul tu, dia tu x tau.. dia berjaya smpai skrg ni pun d sbbkan sapa jg??.. biarkan dia meludah ke langit akhirnya terkena muka sndiri jg tu.. Biarkan dia menuduh akhirnya dia yg dpt balasannya.. Allah tu maha adil.. So, ko x yah la wat atau balas blk kat dia.. biar Allah tntukan yg stimpal apa yg dia dh buat dgn kau..

Aku dgr bib dah resign.. dia nk keje dlu sbagai cgu.. Katanya dia mcm infiniti.. maybe x sesiapa d sisinya kot.. sbb tu dia amik keputusan nk keje sbagai guru dlu.. sbb tu aku kena call pkcik aku tnya bila lg pgmbilan guru.. Rasanya bln 2 atau 3 kot.. so bieb kena sabar menunggu la.. sian kat dia.. maybe tertekan.. coz master dia Mod C.. mmg susah research sepenuhnya.. dah la dia wat pasal Lingustik dan Pragmatik.. dia punya supervisor adalah Prof. Datuk Dr. Awang Sariyan. Pakar bahasa d Beijing

me said...

sabar jelar,kak..
ada mnsia yg x akn senng ngn
kesenangan org lain.
org tu ckp kt akk mcm tu sbb dia igt krje ckgu ni juz gi sek n blek sek,
ajr bebudak or jdi kaunselor sek jer.
kaunselor agy byk krje klaw nk d'bndingkn ngn guru2 subjk yg lain.
biarlah ngn org cmtuh.x mustahil klaw satu ari ni ble akk dh jdi cm Anis Ayuni, dia sndri yg akn dtg cri akk..

ppehl p0wn, u know with urself..so, just go on ngn minat akk ke arh penulisan ok..
jdikn aper yg dia ktakn kt akk tu sbgai cabaran utk akk buktikn yg profession seorg guru bukn skdar d'sek.tpi juga dgn b'karya!
Ganbatte ! :)

AFITI said...

AK...siannya dia....aku ada dgr hal bieb jgk....knpa lah kan boleh jadi mcm ni....tak da sapa nk follow pasal scholar dia ker?sedih la kan...so dia truskan x master dia?sbb tu pensyarah aku ingatkan...pergi kjer dlu...confirm kjer..pastu smbung la..y ptg g setting skul...pakar bahasa kt beijing tu....xper..dia xkna attend kelas..myb leh dia leh fokus btul2..aku doakan y tbaik utk kawan2 kita...AK..ko pun good luck jgk...aku doakan ko bjaya...aku sentiasa support ko dr blkg...yang len lagi cmner..penerima anugerah aritu?dapat ke x truskan pgjian dgn scholar...arap ada y prihatin la ek psl ni...

adik era

terima kasih dik...yer..jadilah guru yang terbaik mmberi inspirasi bukan krn mgjar sbjek shj..sbliknya mmberi inspirasi kpd ramai pelajar..itulah niat akak....adik pun rapat ngn kaunselor kan?terima kasih kerana memahami...dan teruskan menulis sbb adik mnt novel amat jgk kan...good luck for stpm..!

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42