Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Saturday, February 13, 2010

Kelemahan

Assalamualaikum.

Adakalanya aku perlu menulis tentang kelemahan diri sendiri. Bolehkah?Boleh, tidak salah, apabila orang mengetahui kelemahan kita atau ketidak sukaan kita, orang boleh faham dan orang sekeliling kita juga tahu apa yang kita tidak suka. Bukannya apabila ditulis tentang kelemahan diri sendiri, maka senang manusia mengambil kesempatan.

Kelemahanku :

1. Aku tidak suka kepada orang yang bercakap tidak beradab dan tidak ada budi bahasa dalam komunikasi. Aku agak sensitif bab ni. Jadi siapa aku untuk menghalang seseorang bercakap tidak ada adab?Apabila aku nyatakan ini, maknanya faham-fahamlah apabila berdamping dengan aku.

2. Aku tidak suka kepada kekalutan dalam membuat kerja. Semoga dapat dibezakan antara komited dengan kalut. Orang nak mendampingi aku, jangan kalut, komited tidak mengapa. Kalut akan menghasilkan kerja yang "tin kosong".

3. Dalam pergaulan, aku juga ada boundry dan manusia lain pun ada boundry.

4. Aku tidak suka apabila seseorang bercakap, menyentuh aspek perasaan dan air muka orang. Walaupun dilihat seseorang berdiam, dikatanya pula orang bermasalah. Menggeneralisasikan riak wajah orang kadangkala tidak selalunya tepat, lainlah jikalau anda pakar tafsir yang hebat. Jika mahu bertanya tentang riak wajah orang, biarlah kena bahasanya.

5. Aku tidak suka melihat penindasan dan ketidakadilan.

6. Aku tidak suka pada kebisingan.

7. Aku tidak suka work hard, and hasilnya nothing kerana aku suka work smart, hard and systematic.

8. Aku tidak suka apabila orang mesej aku banyak tanda seru (!!!!). Ayat seru (Ayat marah) macam dalam diri tidak ada unsur kesabaran.

9. Aku tidak suka kerja lebih masa tapi tak beri apa-apa makna. Bila kerja lebih masa, mulalah menyatakan rajin, tapi kualiti tidak ada. Jika kerja lebih masa dan kerja itu memberi makna akan membuatkan aku sangat suka....!

10. Aku tidak suka disekat kebebasan aku untuk aku berkreativiti. Sebab personaliti aku ada unsur artistik. Maka unsur artistik, orang seni tidak boleh disekat. Personaliti aku S.A.E.

Perkara yang sinonim dengan diri aku

1. Aku apabila buat sesuatu aku berorientasikan masa. Contoh, aku budget untuk tugasan, dalam masa 2 jam aku kena siapkan kertas kerja, maka aku akan buat betul-betul dan fokus. Jangan pelik kalau lihat aku ketika enjoy aku enjoy sakan dan boleh duk on laptop, layan fb sambil buat kerja dan sebagainya. Contoh, tesis aku hari tu. Kalau aku duk buat tesis sahaja, aku boleh bosan. Aku kena ada selingan. Apabila lepas aku buat selingan, maka aku akan high buat tesis kembali. Contoh mudah, time duk buat tesis, boleh aku berenti sekejap pergi masak ke..pergi cuci baju ker..sebab ketika itu aku sedang mencari idea dan berkhayal tentang kerja aku itu.

2. Ketika buat sesuatu, aku tidak boleh fokus pada sesuatu benda sahaja, akan ada selingan.Lepas pulun aku akan alihkan perhatian pada benda lain untuk aku ambil mood kembali dan merehatkan fikiran untuk pulun kembali.

3. Kalau aku tidur, aku tidur betul-betul, kalau aku makan, makan betul-betul, kalau aku mandi, aku mandi lama-lama, kalau aku rilek, aku rilek betul-betul.

4. Jika aku nampak situasi kalut, bising, kesibukan dan orang sekeliling aku masing-masing kalut, aku akan cuba keluarkan diri aku daripada keadaan itu. Contoh, ketika semua orang pulun eseiment depan mata aku, aku akan keluarkan diri aku daripada keadaan itu dan aku akan buat apa yang aku suka dan minat. Jika semua orang rilek, aku pula akan sibuk buat kerja. Realitinya, itulah aku.

5. Aku sukakan kedamaian, aku sangat menjaga cara percakapan dan lainlah, ketika aku bergurau. Lain pula keadaannya.

6. Aku ini walaupun nampak bersemangat, tapi itu semua dalaman, sebenarnya aku ini mengenali diri aku dengan penuh kesederhanaan hati. Bukan memuji diri, tapi aku mengenali diri aku lebih daripada segalanya.

7. Aku ini seorang yang kuat azam dan semangat. Jika tidak, apa yang aku hadapi liku hidup ini, aku sudah lama terkubur. Nasib baik Tuhan kurniakan aku azam dan semangat.

8. Aku ini jika dilihat biasa je orangnya, tapi sebenarnya jika aku membuat sesuatu, aku agak rigid. Contoh kesalahan ejaan mudah je aku kesan, dan edit mengedit aku suka. Mungkin teliti.

9. Aku suka pada suasa kekeluargaan dan berjiwa orang kampung.

10. Aku berkawan dengan semua orang dan menerima semua orang, namun, aku juga ada BOUNDRY.

11. Aku suka bergambar, menulis, berfikir tentang sesuatu, sebab setiap saat adalah bermakna.

Siapapun kita, berbuat baiklah sesama manusia, tidak salah kita meluahkan tapi biar kena caranya. Tidak salah kita berbicara, tapi biar kena bahasanya.

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42