Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Saturday, October 15, 2011

Semakin Hampir

Alhamdulillah.

Tahun 2011 begitu pantas kurasakan. Tup tap tup tap, hampir masuk bulan 11. Malam ini aku ingin berpaling seketika dan menyingkap berapa banyak masaku terbuang dengan tidak menghasilkan apa-apa penganugerahan untuk diri-sendiri. Alhamdulillah, semuanya progress yang kulakukan untuk perkembangan diri. Manusia ini sememangnya perlu diberi peluang untuk berkembang dan kita juga harus suka melihat orang lain berkembang. (Bukan kembang badan okay!haha).

Aderh, geliat kejap (tolak tangan kiri, tolak tangan kanan ke atas, goyang pinggang.Alamak, bunyi pruk prak pruk prak plak.Kalah orang tua you!).

Setiap minggu rutinku sebagai pelajar sarjana ialah berulang alik menghadiri kuliah, melaksanakan tugasan yang berlambak,dan tanggungjawab sebagai guru bimbingan dan kaunseling. Berulang-alik dari Perak (Tanjung Malim) - Kedah (Sungai Petani), Kedah (Sungai Petani) - Perak (Tanjung Malim) itulah rutinnya. Paling lama memandu ialah 4 jam setengah. Biasanya 3 jam sahaja aku ke sana. Kelas Jumaat-Sabtu full setiap hari. Walaupun orang kata jauh, bagiku, ada lagi orang lagi jauh datang belajar dan berulang-alik iaitu rakan sekelas dari Hulu Terengganu. Jadi, motivasikan diri-sendiri dan jangan lepaskan peluang yang Allah berikan ini. Isi masa dan lihat progress agar masa yang Allah SWT kurniakan ini sebaik-baiknya.

Ayat panjang berjela. Buat rumuslah senang:

KERJA + SARJANA = NOR AFITI BT MOHD BASRI


Itu rumus buat masa sekarang.

Rumus akan datang tahun depan agaknya macam ini pula:

KERJA + SARJANA +ISTERI + MOTHER = NOR AFITI BT MOHD BASRI

Alhamdulillah.
Bersyukur sangat aku dipertemukan dengan seseorang yang sangat positif, progresif dan suka berusaha. Inilah zauj yang aku impikan. Masa dia jumpa mami aku, dia bagi sokongan sangat selepas ini untuk aku sambung belajar ke peringkat PhD. Mami aku bagi syarat awal-awal sebelum aku dilamar, jika boleh kahwin lepas PhD. Dalam hati aku, alamak!Aku rasionalkan mami aku, kalau berkahwin pun boleh sambung juga belajar. Nanti, anak-anak pun akan merasai persekitaran pembelajaran ibunya dan membantu perkembangannya. Ceewah!Ayat guru kaunseling la kononya. Pernah juga aku ajak "dia" sambung belajar. Katanya bagi dia masa dalam 2 tahun lagi dia akan capai Ir dan dia dalam proses menyiapkan PE. Aku tidak faham apa itu PE. Katanya profesional engineer. Sebelum ini, dia telah dilamar universiti untuk sambung belajar sarjana terus, cuma dia mahu kerja dan Ir juga sama dengan PhD. Teruskanlah, aku sangat menyokongnya. Sebenarnya berbicara tentang taraf akademik bukanlah menjanjikan tahap "sekufu". Istilah sekufu bagiku ialah persamaan dari segi pemikiran dan keselesaan dalam konteks memahami. Seawal perkenalan lagi katanya, kita sekufu. Paling penting pembimbingku.-Member aku cakap, Fiti, macam nak samala...mata sepet!Adududu...sahabatku ini memandai!-


Sekarang aku telah siap sedia sikit-sikit barang. Aku suka rancang awal-awal dan fikirkan terus. Bukannya seminggu nak bertunang baru kalut mencari. Kata seorang teman rapatku, mungkin itu orang busy macam aku itu adalah caranya. Namun, tandensi "jadi ke bertunang ni?tidak terlalu awal ke". Jawapan paling terbaik ialah, kita merancang, Allah empunya cerita samada jadi atau tidak. Lagipun, kita boleh rasa kalau dia jodoh kita. Katanya "kalau ikutkan kita memang sudah bertunang, cuma dari segi adat sahaja yang belum lagi." Dalam hukum agama Islam, jika seseorang lelaki yang berhajat untuk menjadikan seseorang isteri, itu sudah dikira bertunang dan haram bagi lelaki lain. Jadi, begitulah. Hidup ini kita kena yakin jer. Bukan yakin pada diri semata-mata, Tapi yakin pada ALLAH SWT!

Impianku:

1.Menjadi seorang isteri yang cerdik dan solehah.
2.Seorang isteri yang hebat (mampu menguruskan keluarga + bekerjaya + anak ramai(Oh, kelas you!)kikih.
3. Seorang isteri yang merendah hatinya, mendengar kata suami, dapat membimbing anak-anak dan tempat bersandar seorang suami.
4. Paling penting seorang isteri yang sentiasa belajar bersama-sama ilmu agama, di tempat kerja seorang yang hebat, di rumah ialah penyejuk mata seorang suami dan tempat Kebahagiaan. Bagiku, urusan kerja adalah di tempat kerja. Apabila tiba di muka pintu rumah, tanggalkan kasut kerja itu. Di rumah sebagai seorang isteri sepenuh masa.

Orang kata bukan senang. Jadi, sama-sama kita switch kan pemikiran agar kita boleh lakukannya. Hidup ini sekali sahaja.

Mahu berehat. Esok kerja. Terasa penat lagi drive dari Tanjong Malim - Sungai Petani. Penat sangat. Tidur ya. Assalamualaikum.

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42