Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Saturday, January 22, 2011

Nenda

Assalamualaikum

Aku redha dengan pemergian neneda tersayang...Hajjah Sapiah Bt Haji Wan Long @Walong..20 Januari 2011, selepas waktu subuh.Dikebumikan di tanah perkuburan di Thailand...jemaah yang menyolatkan nenda aku seramai 300 orang di Masjid Kampung Pohon Jenerih,Yala Thailand. Usianya pemergiannya pada usia 86 tahun. Beliau lah nenda terbaik yang mendidik aku dan membesarkan aku sejak aku kecil lagi. Semoga aku dapat bertemu arwah di syurga. Amin. Aku redha dengan pemergiannya. Al-Fatihah. Dialah segalanya.

P/S: Sempat menulis entri ini selesai sahaja Program Transisi Minda Pelajar Tingkatan 5 di Dewan Seri Gemilang. Semalam baru pulang dari Thailand atas pemergian arwah nenda.

Sesuatu yang aku kagumi pada arwah sejak aku dilahirkan dan dibesarkan oleh beliau, aku lihat beliau tidak pernah bercakap dan mengumpat tentang hal orang lain, beliau suka bercerita tentang pengalaman sahaja. Apabila beliau memasak, beliau suka memberi dan menghulurkan pada jiran-jiran. Suatu kerugian yang aku pernah terfikir, aku tidak pernah meneroka perasaan dan hati arwah nenda aku...itulah kerugian besar buat diri ini. Aku tidak pernah lihat arwah bersedih, arwah hanya bersedih apabila aku mahu tinggalkan kampung setelah bercuti sahaja, pasti air matanya keluar. Cium mencium itu sudah menjadi adat aku, adik-beradikku untuk nenekku. Beliau seorang yang suka cucu-cucunya berdamping dengannya.Pada usia beberapa bulan hingga aku berusia 6 tahun aku tinggal bersamanya apabila masuk sekolah barulah aku mula berpisah, tetapi apabila mula cuti aku akan pulang ke Thailand dan duduk bersamanya. Dialah nenek terbaik buat aku.... =(

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42