Anda Suka Blog Ini?

::Followers::

Friday, March 27, 2009

KASIH:SAINS DAN INOVASI:PPSMIAlhamdulillah. Sepanjang minggu ini, segala yang dirancang telah termakbul. Memulakan langkah seperti biasa dengan semangat sederhana. Tidak sempat untuk mencoretkan entri seperti hari-hari sebelum. Namun, pada malam ini sempat untuk dikongsikan beberapa aktiviti telah berlangsung dengan baik. Ucapan tahniah kepada semua kerana membantu melancarkan program termasuk persatuan dan juga Biro Akademik Majlis Perwakilan Pelajar khasnya. Di sini ingin dikongsikan sedikit sebanyak aktiviti yang telah dijalankan dalam minggu ini. Tanggal 22 hb Mac 2009 saya ditugaskan bersama Zaki untuk mengendalikan Majlis Penutupan Hari Keluarga Kasih dan Anugerah Jabatan Bimbingan dan Kaunseling. Alhamdulillah berjalan dengan lancar walaupun tidak semua pelajar kaunseling hadir kemungkinan rata-rata sibuk dengan tugasan akhir. Buat pertama kalinya berganding dengan junior, Zaki yang pastinya memiliki vokal yang baik dan mengagumkan. Inilah, Zaki pelapis pelajar kaunseling yang baru. Walaupun pelbagai ragam ketika mendapatkan maklumat sebelum majlis, inilah pengalaman yang berharga khasnya mengendalikan majlis ketika pengakhiran senior berada di UPSI.

Pada 25 Mac 2009 pula, Barisan Exco Akademik menganjurkan program untuk taklimat Halatuju Selepas Graduan. untuk menyambung pengajian di peringkat master dan PhD.Alhamdulillah,230 orang hadir sudah cukup bermakna dan Alhamdulillah selamat dilaksanakan. Penceramah jemputan iaitu Prof.Omar Bin Abdull Kareem dari Institut Pengajian Siswazah UPSI, cukup memotivasikan para pelajar. Beliau cuba menyingkap kembali bagaimana dirinya dapat belajar sehingga peringkat sekarang sedangkan beliau ketika SPM mendapat pangkat 3 dengan Bahasa Inggeris dan Matematik mendapat gred gagal. Bagaimana insan yang tidak cemerlang dalam Bahasa Inggeris mampu belajar ke luar negara?Semua perkongsian beliau cukup bermakna kerana sebuah kegigihan. Katanya, sayang jika para pelajar tidak mahu menyambung pengajian di peringkat seterusnya. Akhirnya, program Halatuju Selepas Graduan ini telah berjaya dilaksanakan. Tahniah diucapkan kepada ahli jawatankuasa Biro Akademik dan Kerjaya kerana telah menyempurnakan program ini dengan jayanya dan pihak yang terlibat.

Pada 27 Mac 2009 pula, saya diminta sekali lagi untuk mengendalikan majlis buat pertama kalinya untuk Fakulti Sains dan Teknologi bagi perasmian Program bertemakan "Inovasi Sains, Teknologi diimplimentasi". Program yang dilangsungkan dalam keadaan sederhana pada pagi itu menunjukkan komitmen pelajar Fakulti Sains dan Teknologi untuk mengadakan program sempena Festival Sains. Majlis perasmian itu dirasmikan oleh Prof.Madya Dr.Mustafa Bin Ahmad, Dekan Fakulti Sains dan Teknologi. Saya berasa agak janggal kerana saya bukanlah pelajar Fakulti Sains dan Teknologi dan mandat yang diterima saya buat selagi yang termampu.

Selepas perasmian, beralih arah pula pada forum. Sekali lagi, saya menerima mandat untuk mengacarakan forum yang beberapa ketika berlangsung. Biro Akademik dan Kerjaya MPP memikul sekali lagi mandat untuk melaksanakan program, mengadakan FORUM PPSMI: SATU INOVASI DAN KONFRANTASI DALAM PENDIDIKAN. Ahli panel yang cukup lantang membicarakan dengan terbuka mengikut penyelidikan yang telah dibuat dan kejatian diri Prof, Emeritus Dr.Abdullah Hassan dan Prof.Emeritus Isahak Haron mengupas dan membicarakan isu ini disambut baik dan ramai yang hadir. Moderator yang tampil ialah En.Arif Bin Mohd pensyarah di Jabatan Bahasa, UPSI. Alhamdulillah berjalan dengan lancar dan ketenangan ahli panel mengupas memperlihatkan ketinggian intelak yang sukar dinyatakan kerana terlalu kagum dengan mereka. Pada kali ini, mahasiswa diajak merenung kembali isu pendidikan negara dan kali ini jelas memperlihatkan mahasiswa UPSI peka terhadap isu pendidikan negara. Walaupun terpaksa menghrungi beberapa liku demi mengadakan Forum yang sesetengah pihak mengatakan isu ini boleh membawa kontroversi, namun kelulusan Naib Canselor amat mengagumkan dan memperlihatkan keterbukaan walaupun ada pihak yang tidak bersetuju. Tahniah dan terima kasih kepada semua yang membantu dan Saudari Aqilah dan Saudara Arif menjadi tulang belakang dengan memegang portfolio Ex-Office. Pengarah program iaitu adik Omar Bin Othman memperlihatkan kesungguhan termasuklah ahlijawatankuasa yang lain. Merangkap Timbalan Pengarah Program, saya mengucapkan syabas dan tahniah kerana kita sama-sama berganding bahu walaupun tenaga kita nampak biasa namun, program tetap berjalan dengan lancar. Menurut ahli panel, mereka menyatakan kagum dengan UPSI kerana keterbukaan membincangkan isu ini dan mereka ada menerima jemputan dari universiti lain tetapi terpaksa dibatalkan kerana ada pihak yang tidak bersetuju isu ini dibincangkan. Menurut Prof.Emeritus Dr.Abdullah Hassan, program seperti ini akan diadakan juga di KUIS dalam beberapa hari lagi. Ahli panel yang ketiga iaitu saudara Khairul Anwar Sazali merupakan Setiusaha Agung PKPIM cukup bernas bersama idea dan kerelevanan membicarakan isu ini .Walaupun berusia 25 tahun, namun sudah cukup mempamerkan kupasan yang menarik dan kupasannya minda kelas pertama.


Prof.Emeritus Dr.Abdullah Hassan

Prof.Emeritus Isahak Haron

Memetik kata-kata Profesor Ungku Abdul Aziz, "Belajar sambil mencabar, pengetahuan tidak berjuntai seperti pisang, bangsamu tidak termaju tanpa pemimpin, biarlah mahasiswa mencabar asalkan sambil itu mereka belajar maka telah berlangsung dengan jayanya forum pada hari ini.

Pada hari Ahad pula, sekali lagi tanggungjawab perlu dipikul untuk PERKUM. Doakan saya semoga majlis berjalan dengan lancar kerana kali ini membawa nama UPSI-UM kerana saya diberi kepercayaan oleh KASIH sebagai moderator forum pula. Pengalaman amat bermakna kerana kehilangan yang lepas membawa usaha kepada pencarian yang baru. Doakan ketenangan saya kelak.

Aktiviti seminggu ini padat dan kaki ini hanya mengikut langkah namun, tugas sebagai pelajar tetap diteruskan. Demikian aktiviti pada minggu ini yang telah berlangsung dan bakal berlangsung dalam masa 7 hari.

No comments:

::Window Shopping, Trendy and Design::

Doaku

http://www.youtube.com/watch?v=pLv-Nnr8XhI&feature=player_embedded#at=42